Sfeerbeeld

Claudicatio intermittens


Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft één op de vijf volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ziekte.

De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan vanwege pijn bij het lopen. Om zich een houding te geven kijken ze dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Door een vernauwing in de bloedvaten (slagaders!) treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen. Maar het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een begeleid looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen als dotteren kunnen op deze manier vaak worden voorkomen.

Uw geregistreerde claudicatio intermittens fysiotherapeut binnen ons Azora Advies- en behandelcentrum is Dirk Wesselink. Hij is hiervoor gecertificeerd en aangesloten bij Claudicationet (een landelijk netwerk van vaatchirurgen, vaatverpleegkundigen en fysiotherapeuten). Dirk Wesselink is opgenomen in de ‘zorgzoeker’.

Voor meer informatie over claudicatio intermittens kunt u ook terecht op: www.claudicationet.nl.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Velden met een * zijn verplicht

En kan terecht bij de specialismen