Sfeerbeeld

COPD


COPD

COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische brochitis: Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem: Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Een longziekte verandert uw leven. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf. Het is soms moeilijk te accepteren dat u een longziekte heeft of dat u sneller moe bent en niet meer kunt doen wat u wilt. Therapie kan u helpen om beter met uw longziekte om te gaan en uw conditie te verbeteren.

Op verwijzing van de (long-)arts wordt individuele scholing gegeven gericht op het optimaliseren van de situatie. Het maatwerk programma omvat een stuk individuele instructie waarna desgewenst gedurende een bepaalde periode kan worden getraind in een oefengroep met lotgenoten.

Het totaaltraject richt zich op:

  • het aanleren van een goede ademhalingstechniek in rust en bij inspanning
  • het goed leren verdelen van de veelal beperkte hoeveelheid energie over een activiteit en over de dag
  • verbetering van het uithoudingsvermogen
  • het verhogen van de spierkracht in het lichaam
  • herwinnen van de controle over de eigen situatie (‘zelfmanagement’)
  • herwinnen van zelfvertrouwen

De therapeuten staan in nauw contact met medebehandelaars als longarts of huisarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner huisarts.

Doel
Het uiteindelijke doel van de behandeling is het beter leren omgaan met de ervaren beperkingen waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.

Uw therapeuten op het gebied van (chronische) longproblemen zoals COPD en astma binnen ons Azora Advies- en behandelcentrum zijn:

Dirk Wesselink en Annette Joosten-Dekkers: fysiotherapeuten

Marianne Welting, Moniek Vroon en Silvie Hassan: diëtisten

Jacqueline Nijenhuis: ergotherapeut

Anouk van Leussen en Sandra Kolks: logopedisten

Voor meer informatie over COPD kunt u ook terecht op: https://www.longfonds.nl/copd

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Velden met een * zijn verplicht

En kan terecht bij de specialismen