Sfeerbeeld

Reuma


Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan.

Wat zijn de klachten?
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.

Hoe verloopt de ziekte?
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.

Vanuit ons Advies- en behandelcentrum nemen een tweetal fysiotherapeuten deel aan het reumanetwerk “Achterhoek-Liemers”. Dit netwerk is een samenwerkingsverband van vijf fysiotherapiepraktijken, één Cesar-oefentherapie praktijk en de reumapatiëntenvereniging.

Zie ook de website van dit reumanetwerk: www.reumanetwerkachterhoekliemers.nl

Het netwerk heeft een goede samenwerking met de reumatologen en de reumaconsulentes.

Naast de mogelijkheden voor het oefenen binnen één van de oefengroepen in de sportzaal of het oefenbad is natuurlijk ook individuele behandeling of een combinatie van beide mogelijk.

Doel
Het doel van de behandelingen is een grotere functie te verkrijgen in ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) tot mogelijk zelfstandig sporten. Hierdoor kunnen de verworven mogelijkheden onderhouden blijven.

Voor Azora Advies- en behandelcentrum nemen in het reumanetwerk deel fysiotherapeuten Annette Joosten-Deckers en Esther Pillen.

Voor meer informatie over reuma kunt u ook terecht op de website van het reumafonds

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Velden met een * zijn verplicht