Multiple sclerose (MS)
Wat is MS?
MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel; de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. De zenuwen in het centrale zenuwstelsel zijn omhuld met een beschermende isolatielaag, myeline. Bij MS ontstaan er ontstekingen in deze laag. Dit zorgt ervoor dat de zenuwen minder goed functioneren, waardoor er klachten en soms ook uitvalsverschijnselen ontstaan. Deze ontstekingen ontstaan en verdwijnen weer. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor de klachten die ontstaan ten gevolge van de ontstekingen. Soms zijn de ontstekingen echter dusdanig heftig, dat de zenuwen gedeeltelijk beschadigd blijven, waardoor klachten niet meer volledig zullen verdwijnen. Bij ieder met MS ziet het ziektebeeld er anders uit.
Specialistische behandelaren
Heeft u multiple sclerose (MS) met daarbij klachten waarbij u advies, begeleiding en/of behandeling nodig heeft, dan kunt u bij ons terecht. Binnen ons Advies- en behandelcentrum van Azora zijn een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en logopedist aangesloten bij MS Zorg Nederland. Zij zijn allen gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met MS en hun naasten. Onze behandelaren werken onderling nauw samen. Het is hierbij goed om te weten dat alle lijnen kort zijn en er snel op elkaars behandeling kan worden ingespeeld. Verder hebben wij korte lijnen met de neurologen, de MS-verpleegkundige en de andere behandelaren in onze regio.
Samen het traject bepalen
Na uw aanmelding bij ons volgt een intakegesprek met een van onze behandelaren. Afhankelijk van uw hulpvraag wordt u door één of meerdere behandelaren uit ons team onderzocht en wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt gekeken wat voor u op dit moment de juiste zorg, begeleiding en behandeling is. Wij vinden het belangrijk dat het traject bij u past en bieden maatwerk.
Waar kunt u terecht?
Onze behandelaren werken in onze moderne praktijk in Terborg. De behandelingen kunnen, in
overleg met u, zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Is het voor u niet mogelijk om naar de praktijk te komen? Dan komen we bij u aan huis.
Verwijsbrief nodig?
Onze vakgroepen diëtetiek, ergotherapie en fysiotherapie werken met directe toegankelijkheid. Voor de vakgroep logopedie geldt dat u een verwijsbrief van een arts of medisch specialist nodig heeft.
Heeft u een verwijsbrief? Neem deze dan mee naar de eerste afspraak.
Vragen of een afspraak maken?
Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u terecht bij ons secretariaat. U kunt hiervoor op werkdagen tussen 08:00 en 16:30 uur aan de balie komen of telefonisch contact opnemen
(T 0315-338260).
Fysiotherapie bij MS
Lichaamsbeweging helpt om uw algemene conditie op peil te houden. Door multiple sclerose, oftewel MS, neemt uw kracht vaak af en kunt u coördinatiestoornissen of evenwichtsproblemen krijgen. Met bewegen wordt uw spierkracht getraind en spierverval tegengegaan, dit kan bijdragen aan behoud van lichamelijke functies. Tevens blijkt uit onderzoek dat bewegen goed is voor de hersenen. Door te bewegen maakt u nieuwe hersencellen aan en verbetert de bloedtoevoer naar het brein. Lichaamsbeweging heeft overigens geen directe invloed op de ziekte MS. Het advies aan mensen met MS is te bewegen op 'matig intensieve wijze'. Dit zal voor iedereen anders zijn. Een wandeling kan voor iemand die jong en gezond is weinig inspanning kosten, terwijl diezelfde wandeling voor iemand die moeilijk loopt erg vermoeiend is. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met mentale en/of fysieke problemen.
Afhankelijk van de symptomen en beperkingen bij MS kunnen wij u behandeling, begeleiding en advies op maat bieden. Tevens kunnen wij u helpen bij het omgaan met vermoeidheid. Bij MS richt fysiotherapeutische behandeling zich op houdings- en bewegingsmogelijkheden bij lopen, staan, balans, conditie, coördinatie, gevoel enz. Daarnaast kijken we op welke manier u uw energie het beste kunt verdelen over de dag en zo nodig adviseren wij u bij de keuze van (loop)hulpmiddelen.
Ergotherapie bij MS
Worden uw dagelijkse activiteiten beïnvloed door MS? Maak dan eens een afspraak bij ons. Wij kunnen u helpen om uw dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk uit te blijven voeren. We kijken samen met u naar uw betekenisvolle activiteiten en denken binnen uw mogelijkheden mee over zelfredzaamheid.
Altijd wordt de kracht van ergotherapie ingezet: beperkingen omzeilen door slim gebruik te maken van mogelijkheden die u nog wél bezit. Dit kan onder andere door het geven van voorlichting en adviezen, het aanleren van nieuwe strategieën maar ook door het ondersteunen bij het vinden van passende hulpmiddelen. Ergotherapie is niet alleen zinvol bij ernstige klachten. Juist het op tijd inschakelen van een ergotherapeut kan veel problemen voorkomen.
Vragen voor de ergotherapeut kunnen heel divers zijn. Hieronder leest u een aantal aandachtsgebieden waar u zoal aan kunt denken:
- Leren omgaan met pijn en vermoeidheid: we kunnen u helpen bij het krijgen van inzicht in de pijn en pijnbeleving, uw belasting-belastbaarheid en het vinden van een evenwichtige dagindeling
- Zelfverzorging: denk aan mogelijkheden om zelfstandig te blijven met eten en drinken, wassen en aankleden, toiletbezoek en in/uit bed
- Uitvoeren van huishoudelijke activiteiten
- Uitoefenen van uw hobby en/of vrijetijdsbesteding
- Verplaatsen en vervoer: welke hulpmiddelen en voorzieningen voor verplaatsen zijn er. En welke mogelijkheden tot verstrekking of vergoeding zijn er
- Werk: ‘Hoe kan ik mijn werk blijven uitvoeren?’ We denken graag met u mee
- Wonen: vragen t.a.v. woningaanpassingen, inrichting of meubilair
- Hulpmiddelen en voorzieningen: bij welk hulpmiddel heeft u het meeste baat, diverse hulpmiddelen kunnen in uw eigen woonomgeving worden uitgeprobeerd
Als u vragen hebt over het plannen of uitvoeren van uw dagelijks activiteiten, kunt u voor behandeling, begeleiding en advies terecht bij onze ergotherapeut. Uw behandeling is individueel en afgestemd op uw wensen/behoeften. Kijk voor meer informatie waar ergotherapie bij kan helpen hier.
Logopedie bij MS
Heeft u wel eens …
- speekselverlies opgemerkt?
- moeite met kauwen en slikken, of merkt u dat eten langzamer gaat of vermoeiend is?
- dat u zich minder goed verstaanbaar kan maken?
- moeite om volledig te begrijpen wat iemand anders zegt?
- moeite om uw ideeën vlot en efficiënt te verwoorden?
Mogelijk is dit een gevolg van Multiple sclerose (MS) en heeft u vragen hierover. Wij beantwoorden uw vragen graag. Ook indien u geen directe hulpvraag heeft, bent u gebaat bij vroegtijdig onderzoek en advies omtrent het slikken en spreken. Dit omdat het in een later stadium moeilijker wordt om de gevolgen te beperken.
Bij slikproblemen beoordelen we de bewegelijkheid van de spieren en het gevoel in de mond en de keel. Vervolgens onderzoeken we het kauwen en slikken tijdens het eten en drinken. De therapie bestaat uit adviezen voor de juiste houding, sliktraining en eventueel het aanpassen van de dikte en structuur van de voeding en/of het drinken.
Bij spraakproblemen onderzoeken we het functioneren van de spieren in uw gezicht en uw mond. Ook kijken we naar uw lichaamshouding, ademhaling, de kwaliteit en het gebruik van uw stem, uw spreektempo en uitspraak. Therapie voor het verbeteren van de verstaanbaarheid bestaat uit het optimaal gebruik leren maken van de spraakmogelijkheden. Daarnaast zijn we bereid, in overleg met u, uw directe omgeving van communicatieadviezen te voorzien. Als het niet meer lukt om verstaanbaar te spreken, kunnen we samen met u kijken naar een geschikt communicatiehulpmiddel.
Bij taalproblemen onderzoeken we uw taalvaardigheden. We doen onderzoek naar het verwerken van informatie en het omzetten van uw gedachten in woorden. We kunnen u helpen bij het beter begrijpen van deze communicatieproblemen en begeleiden u en uw omgeving in het leren omgaan met de communicatieve mogelijkheden en beperkingen.
We kunnen uw klachten niet in zijn geheel wegnemen, maar kunnen de klachten door behandeling en begeleiding wel beperken of verlichten. Voor een persoonlijk advies of vragen met betrekking tot spreken en slikken kunt u bij ons terecht. De adviezen zijn individueel en afgestemd op uw hulpvraag.
Diëtetiek bij MS
De relatie tussen voeding en MS is complex en wetenschappelijk bewijs voor de invloed van voeding op MS is helaas beperkt. Toch zijn er veel aanwijzingen dat gezonde voeding een positief effect kan hebben op MS. Uit een studie is gebleken dat een gezonde leefstijl leidde tot minder invaliditeit en minder ernstige MS-symptomen. Het gebruik van veel groente, fruit en volkoren producten en weinig toegevoegde suikers en rood vlees, had een positief effect op pijn, vermoeidheid en cognitieve problemen.
Uw voedingspatroon is een factor die veilig te beïnvloeden is en mogelijk het ziekteverloop positief kan beïnvloeden. Daarnaast kan het hebben van MS ook van invloed zijn op uw voedingspatroon. Vermoeidheid, moeite met koken of eten, obstipatie of gebrek aan eetlust kunnen leiden tot een minder gezond eetpatroon of zelfs ondervoeding. Het vinden van de juiste balans is belangrijk.
Tijdens elke fase van MS kunt u voor vragen en/of advies op maat terecht bij ons. We kunnen u bijvoorbeeld adviseren over goede voeding en leefstijl, het bereiken en behouden van een optimaal lichaamsgewicht, het omgaan met maag- en darmklachten, zoals obstipatie, diarree of een combinatie hiervan en het omgaan met kauwen slikproblemen. Kauw- en slikproblemen kunnen erg variëren in ernst en vorm. In samenwerking met de logopedist kijken we welke eventuele aanpassingen in voeding nodig zijn, en hoe toch een lekkere en volwaardige voeding kan worden samengesteld.
Als bij u MS is vastgesteld en u een persoonlijk voedingsadvies nodig heeft of vragen heeft met betrekking tot (gezonde) voeding, kunt u terecht bij ons. De adviezen zijn individueel en afgestemd op uw wensen en behoeften.
Folder MS specialistisch team




