Verhoogd valrisico
Hulp bij het voorkomen van vallen
Bent u bang om te vallen, bent u het afgelopen jaar gevallen, heeft u balansproblemen of heeft u moeite met bewegen/lopen. Dan is valpreventie wellicht geschikt voor u.
Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Het letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.
Valongevallen gebeuren vaak in de thuissituatie en kunnen vervelende gevolgen hebben. Door kleine aanpassingen te doen in de woning en aandacht te hebben voor conditie en gewoontes, kunnen valincidenten voorkomen worden.
Waarom vallen mensen boven de 65 jaar vaker?
Dit heeft te maken met een tal van oorzaken. Men wordt ouder en reageert minder snel, waardoor het reflex om de val te breken ook trager gaat. Daarnaast heeft iemand van 65 jaar of ouder vaker last van: evenwichtsproblemen; problemen met lopen; moeite met opstaan; geheugenverlies; verminderde balans; minder spierkracht; niet meer scherp zien; pijn of slijtage aan knieën of heupen. Al deze factoren dragen bij aan het sneller vallen en struikelen.
Ook is het belangrijk om te kijken naar risicofactoren in en rond uw huis.
Fysiotherapie bij een verhoogd valrisico
Tijdens de intake gaat de fysiotherapeut met u in gesprek en wordt o.a. een valrisicoanalyse gemaakt en worden uw leefstijl en een aantal vragenlijsten besproken. Daarnaast worden er een aantal testen afgenomen om o.a. uw spierkracht, balans en loopvaardigheden te beoordelen. Ook kan de fysiotherapeut een analyse maken van de mogelijke risico’s in de thuissituatie.
Na het opstellen van de doelen, start de behandeling. De fysiotherapeut zal u begeleiden met het oefenen van stabiliteit, balans en kracht. Het oefenen van het opstaan vanaf de grond en de juiste manier van reiken en tillen.
Daarnaast geven we u tips voor het functioneren in en om het huis, het leren signaleren van risicofactoren. Er zal door middel van testen tussentijds geëvalueerd worden of de behandeling voldoende effect heeft. Hierdoor krijgt u meer zelfvertrouwen en voelt u zich meer ontspannen tijdens uw dagelijkse activiteiten.
Ergotherapie bij een verhoogd valrisico
Valpreventie vraagt een multidisciplinaire aanpak. Daarom zal ook een ergotherapeut in gesprek met u gaan en een valrisicoanalyse maken. In het intakegesprek wordt dieper ingegaan op de risicofactoren en kan er een woningcheck worden afgenomen.
De ergotherapeut kan ondersteunen in de bewustwording van de risico’s, het aanleren van dagelijkse activiteiten op een andere manier en het adviseren van hulpmiddelen. De adviezen zullen gericht zijn op het veilig(er) maken van uw huis en omgeving.
Wij bieden individuele behandelingen bij een verhoogd valrisico maar we hebben ook onze groepstraining Azora In Balans.