Ergotherapie
Veel dagelijkse handelingen doet u zonder erbij na te denken, zoals aankleden, koffiezetten en fietsen. Door een gezondheidsprobleem voert u gewone, dagelijkse handelingen soms moeilijker uit. De ergotherapeut bekijkt het probleem en zoekt samen met u naar oplossingen die uw zelfstandigheid en kwaliteit van leven vergroten. Ook geeft de ergotherapeut u persoonlijk advies en begeleidt u tijdens de behandeling, waarbij de aandacht tijdens de behandeling vooral uitgaat naar de dagelijkse activiteiten die voor u van betekenis zijn.
U bent van harte welkom in onze praktijk. We werken met 5 energieke ergotherapeuten en beschikken over behandelkamers, een keuken die in hoogte verstelbaar is en een tuin met verschillende ondergronden. Ook staan er vervoersmiddelen, waaronder een loopfiets, een verlaagde fiets, een scootmobiel en driewielfietsen. U heeft de mogelijkheid om te oefenen en hulpmiddelen uit te proberen.
Woont of werkt u in de gemeente Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem, Aalten (Dinxperlo) of Bronckhorst (Zelhem)? Dan komen we voor uw behandeling ook naar de plek waar u uw belemmeringen ervaart, zowel thuis als op uw werk.
Hulpvragen en aandachtsgebieden
Aandachtsgebieden van ergotherapie zijn hulpvragen die u heeft op het gebied van activiteiten. U kunt denken aan vragen als:
Huishouden
Dagplanning of - structuur maken
Misschien kunt u vanwege vermoeidheid weinig doen op een dag. Hierdoor kunt u vastlopen. We kunnen u helpen om uw energie beter over de dag te verdelen. Hiermee raakt u weer meer in balans voel en kunt u meer doen.
Ontbijt klaarmaken, brood smeren
Door bijv. slechtziendheid kan het smeren van brood moeite kosten. Op advies van de ergotherapeut kunt u een hulpmiddel als een noppenbord gebruiken, en andere adviezen toepassen zoals het systematisch smeren van een boterham. Een dergelijk hulpmiddel kan bijv. ook helpend zijn als u bijv. de boterham niet goed kunt tegenhouden met uw hand omdat deze over te weinig kracht beschikt.
Koffie zetten
Een dagelijkse bezigheid, zoals bijvoorbeeld zelfstandig koffie zetten, kan lastig worden als je vergeetachtig bent. Wij kunnen in dit soort situaties uw cognitie in kaart brengen, daarmee wordt het vermogen om te leren bepaald. Een stappenplan zou kunnen helpen om zelfstandig koffie te kunnen blijven zetten.
Koken
Mogelijk is het staan tijdens het koken moeilijk vol te houden, en zijn handelingen als snijden van groenten pijnlijk. Wij kunnen u tips geven zoals de mogelijkheid om groenten met een ander type mes te snijden, en een kruk te gebruiken om even tussendoor te gaan zitten. Zo heeft u weer meer plezier met koken en ervaart u minder pijn.
Boodschappen doen
Is het voor u lastig om in een drukke supermarkt rond te lopen en de boodschappen te onthouden? Wij kunnen u tips en adviezen geven om uw bezoek aan de supermarkt zo prikkelarm mogelijk te laten verlopen.
Huishoudelijk werk, poetsen
U ziet misschien als een berg op tegen de huishoudelijke taken die u thuis allemaal moet doen. Tijdens de ergotherapie kunnen we bekijken of u de klussen op een minder belastende manier zou kunnen uitvoeren, denk hierbij aan het toepassen van ergonomische principes. Daarnaast leert u de bezigheden meer over de dag en week te verdelen, zodat u niet alle energie al aan het begin van de dag heeft uitgegeven. Hiervoor hebben we een speciale behandeling over energiemanagement.
Werk en arbeid
Voelt u zich door (langdurige) klachten belemmerd in het uitvoeren van uw werk? Wordt u geplaagd door vermoeidheid, lichamelijke klachten, geestelijke, emotionele en/of cognitieve klachten? Het kan zinvol zijn om ergotherapie in te schakelen.
Wij kunnen u helpen bij re-integratie. We kijken naar u als persoon, uw werkzaamheden en de omgeving waarin dit gebeurt. We kunnen u voorlichten over fysieke en psychische belasting en belastbaarheid, maar ook over een verantwoorde inrichting van uw werkplek. U kunt op verschillende momenten tijdens de werkhervatting de juiste ondersteuning krijgen.
Het is de verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever samen om alle mogelijkheden te benutten om terug te keren naar werk. Werkhervatting kan vaak gebruikt worden als middel om de belastbaarheid op te bouwen. De bedrijfsarts kan hierin een onafhankelijke ondersteunende rol spelen. We kunnen op basis van de individuele mogelijkheden samen met u een werkhervattingsplan opstellen. Dit plan ondersteunt de re-integratie en geeft houvast bij het opbouwen van de belastbaarheid in werk.
Zelfverzorging
Steunkousen en schoenen aantrekken
Als u niet kunt bukken is het lastig om elastische kousen of schoenen aan te trekken. Door gebruik te leren maken van een kousen-aantrekhulpmiddel en de schoenen van elastische veters te voorzien zou u het zelfstandig kunnen, zodat u hiervoor niet van uw partner of thuiszorg afhankelijk bent. Wij kunnen aangeven welk hulpmiddel hiervoor geschikt is en het met u oefenen. Vervolgens kunnen we ondersteunen in een eventuele aanvraag naar de zorgverzekeraar voor een steunkous-aantrekhulpmiddel
Douchen
Als u moeite heeft om tijdens het douchen te staan, kunnen we kijken of steunhulpmiddelen helpen of dat het bijvoorbeeld handiger is om te gaan zitten tijdens het douchen. We denken mee bij bijvoorbeeld de aanvraag of aanschaf van een veilige douchestoel.
Mobiliteit (verplaatsen)
Verplaatsen binnen- en buitenshuis, rolstoel, driewielfiets, scootmobiel, loopfiets, Parkinsonrollator, vervoer en verplaatsen
Het kan zijn dat de afstanden die u loopt te beperkt zijn, dat u niet meer goed uw fiets op en af kunt stappen, of dat het fietsen of auto rijden niet meer lukt. Hierdoor kunt u zich belemmerd voelen als u een boodschap wilt doen of bij familie op bezoek wilt gaan. Wij kunnen met u meedenken over alternatieve mogelijkheden om u te verplaatsen.
Onder deskundige begeleiding kunt u verschillende vervoermiddelen uitproberen, zoals bijvoorbeeld een verlaagde fiets, driewielfiets en/of scootmobiel. U krijgt uitleg over eventuele mogelijkheden voor vergoeding of aanschaf. Stel dat u zelf een ander vervoermiddel heeft aangeschaft, maar hier (nog) niet goed mee overweg kunt, is het ook mogelijk om onder onze begeleiding in uw eigen omgeving hiermee te oefenen.
Als er als gevolg van Parkinson risico is om te vallen, kunnen we samen kijken of een (Parkinson)rollator een oplossing biedt. Het kan ook zijn dat het noodzakelijk is dat u zich zittend verplaatst in een trippelwerkstoel of een rolstoel. We bepalen samen met u welk hulpmiddel in uw geval het meest passend is. Vervolgens kan worden bekeken of dit hulpmiddel kan worden geleend, aangevraagd of dient te worden aangeschaft.
Voor het verplaatsen in het verkeer, bieden we ook de training Deelnemen aan het verkeer.
Hobby en vrijetijdsbesteding
Het kan zijn dat u tijdens het uitvoeren van uw hobby's last krijgt van uw lichaam. Bijvoorbeeld tijdens het tuinieren kunt u erg last hebben van uw onderrug. Met ergotherapie leert u nieuwe strategieën aan, leert u te herkennen wanneer u het beste even pauze kan nemen en leert u op de juiste manier tillen. Hierdoor heeft u uiteindelijk minder pijn in uw rug, waardoor u fijner slaapt.
Belasting belastbaarheid / organiseren / energiemanagement
Iedereen ‘rent’ zichzelf wel eens voorbij, de dagen zijn volgepland met activiteiten. Als gezond persoon hoeft dit geen probleem te zijn. Na wat rustig aandoen kunt u er weer fris tegenaan. Toch kunnen er verschillende redenen zijn waarom het niet meer lukt om de (hoeveelheid) activiteiten uit te voeren zoals u gewend was. We kunnen u helpen om weer de balans te vinden tussen wat u doet en wat u kunt. Dit noemen we energiemanagement.
Woningaanpassingen
U kunt belemmeringen tegenkomen in uw woning, bijvoorbeeld:
- Moeite met drempels
- Moeite met traplopen
- Moeite met opstaan van het toilet
- Moeite met staand douchen
Wij kunnen met u meedenken over oplossingen hiervoor in uw woning. We hebben ook kennis over mogelijkheden van lenen, huren of vergoeding van eventuele voorzieningen.
Als u ouder wordt, kunt u overwegen om te verhuizen naar een seniorenwoning of appartement of maatregelen in uw woning nemen om daar zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen. Wij kunnen u helpen deze overwegingen te verhelderen en adviezen te geven voor het eventueel toekomstbestendig maken van uw woning. Mocht u dit overwegen, dan brengen we samen met u in kaart welke belemmeringen u ervaart en deken we mee over mogelijke oplossingen.
Mantelzorg
Indien u zorgt voor een hulpbehoevende partner, ouders of bekenden etc. , kan dit voor u veel veranderen in uw relatie, gezin en omgeving. U wilt deze zorg vaak zo lang mogelijk volhouden. Het is van belang dat iemand dan samen met u nagaat op welke manier u dat het beste kan doen.
Wij kunnen u hierbij ondersteunen door de (zorg)situatie in kaart te brengen en u informatie en advies te geven over bijvoorbeeld het ziektebeeld en het voorkomen van overbelasting. Praktische tips over hoe u bijvoorbeeld op een minder belastende manier kunt begeleiden bij het in/uit bed helpen van uw partner kunnen helpend zijn. Ook kunnen we u ondersteunen bij het aanvragen en het leren gebruiken van hulpmiddelen, het opnieuw inrichten of aanpassen van de woonomgeving en het inschakelen van professionele zorgverleners, etc.
We bekijken samen hoe u vanuit uw beperkingen of belemmeringen in uw kracht kunt komen te staan. Met openheid, persoonlijke aandacht en creativiteit gaan we aan de slag. We hopen een basis te leggen voor persoonlijke ontwikkeling, het loslaten van oude gewoontes, het verleggen van grenzen en praktische oplossingen voor alledag.
Onze ergotherapeutische behandelingen
Tijdens uw eerste afspraak heeft u een kennismakingsgesprek waarbij we de tijd nemen om u te leren kennen en uw uitdagingen in kaart te brengen. We gaan samen bepalen wat voor u belangrijk is en wat u graag zou willen verbeteren. Daarna stellen we een plan op en gaan we aan de slag.
De behandeling kan bestaan uit:
- Oefenen
- Leren op een andere manier een activiteit uit te voeren
- Het inzetten van een hulpmiddel
- Het aanpassen van een activiteit of de omgeving
- Geven van voorlichting aan mantelzorgers en naast familie en vrienden
Aandoeningen
Hulpvragen waarbij ergotherapie kan helpen, kunnen het gevolg zijn van één of meerdere aandoeningen, bijvoorbeeld:
Samenwerking
Het Advies- en behandelcentrum, waar ergotherapie onder valt, is onderdeel van Azora. De teams van het behandelcentrum werken nauw samen met de teams van de zorglocaties waardoor we veel kennis en expertise in huis hebben. Daarnaast werken we ook samen met de behandelteams van het behandelcentrum om je klachten zo goed mogelijk op te pakken. We wisselen onze kennis ook uit met de verschillende regionale netwerken waar we bij zijn aangesloten, zoals CVA keten West-Achterhoek, Oncologienetwerk Achterhoek, ParkinsonNet, ParkinsonNet Doetinchem en MSZorgNederland.
Om ervoor te zorgen dat jij de beste zorg en hulp krijgt, werken we ook samen met zorgverleners zoals thuiszorgmedewerkers, therapeuten, (huis)artsen en leveranciers van hulpmiddelen.
Team ergotherapie
Het team dat in onze praktijk werkt bestaat uit onderstaande ergotherapeuten:
Vergoeding
Ergotherapie vindt poliklinisch plaats of wanneer dit noodzakelijk is bij u aan huis. De vergoeding van 10 uur ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Sommige verzekeraars vergoeden via een aanvullende verzekering meer uren ergotherapie. Raadpleeg (de polis van) uw verzekeraar om daar meer informatie over te krijgen of kijk op: https://www.zorgwijzer.nl/
In bepaalde gevallen bieden verzekeraars vergoeding voor advies aan of training van mantelzorgers. Ook hiervoor kunt u (de polis van) uw verzekeraar raadplegen om daar meer informatie over te krijgen.
Folder Ergotherapie
Afspraak maken
In de meeste gevallen is ergotherapie direct toegankelijk, je hebt geen verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Een verwijsbrief is wél nodig als je zorgverzekering dit aangeeft in jouw polisvoorwaarden. En soms vraagt een specifieke behandeling om een verwijsbrief. Vraag dit bij je zorgverzekering na, voordat je een afspraak maakt met de ergotherapeut. Heb je een verwijsbrief? Neem deze dan mee naar de eerste afspraak.
Tijdens de eerste afspraak maken we kennis, onderzoeken we je mogelijkheden, beperkingen en behoeften, en bepalen we het doel van de behandeling. Daarna stellen we een plan op en gaan we aan de slag.