Revalidatie na corona
Klachten na Corona
Het verloop en het herstel van Corona verschilt per persoon. Na het doormaken van een COVID-19 infectie zien we met name problemen in het fysiek functioneren, cognitief functioneren en psychische klachten.
Herstelzorg na Corona
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat u hersteld bent. Veel mensen herstellen thuis snel, zonder dat zij extra zorg nodig hebben. Er zijn ook mensen die wel extra zorg nodig hebben. Soms is zorg nodig in de vorm van paramedische herstelzorg, waar u tijdelijk en onder voorwaarden recht hebt op vergoeding vanuit het basispakket.
Specialistische behandelaren
Heeft u Corona gehad en als gevolg daarvan klachten waarbij u advies, begeleiding en/of behandeling nodig heeft, dan kunt u bij ons terecht.
Ons specialistisch team bestaat uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en logopedisten. Zij staan voor u klaar om u te begeleiden en te behandelen tijdens uw herstel. Het team is goed op elkaar ingespeeld en heeft zowel onderling als met huisartsen en specialisten in het ziekenhuis korte lijnen.
Fysiotherapie bij revalidatie na Covid-19 (Corona)
Na een ziekenhuisopname of een thuis doorgemaakte corona-infectie, kunt u te maken hebben met spierzwakte en conditieverlies. Fysiotherapie kan helpen om dit weer op te bouwen. Veel mensen merken dat het gestructureerd opbouwen van de spierkracht en conditie onder begeleiding van een (gespecialiseerde) fysiotherapeut vermindering geeft van ervaren klachten. Daardoor kunnen ook activiteiten in het dagelijks leven weer worden opgebouwd. Tevens is het aanleren van goede ademhalingstechnieken erg belangrijk bij de door COVID-19 ontstane (long)klachten. Deze ademhalingsoefeningen, die gericht zijn op ademhalingstechniek en ontspanning, kunnen de kortademigheid verminderen.
Wij hebben diverse (bij)scholingen gedaan op het gebied van longklachten. Dit betekent dat we al veel ervaring hebben met revalidatie en het maken van individuele oefenschema’s gericht op deze doelgroep. Afgelopen periode hebben we ons verdiept in de medische kenmerken van COVID-19 en de aanbevelingen die zijn gedaan voor paramedische herstelzorg, waaronder fysiotherapie, in het ziekenhuis en in de eerstelijns-praktijk voor ex-COVID-19-patiënten.
Ergotherapie bij revalidatie na Covid-19 (Corona)
Ergotherapie kan een belangrijke rol spelen in uw herstel als u wilt nagaan wat uw huidige niveau van functioneren is. Samen met u bekijken we mogelijkheden voor het opbouwen van activiteiten. U leert om compensatie strategieën te benutten en zo nodig activiteiten opnieuw aan te leren. Hierbij staan de activiteiten die voor u betekenisvol zijn centraal. Centraal staat het bevorderen van zelfmanagement, het hervinden van eigen regie in de veranderende omstandigheden en het aanspreken van de eigen (veer)kracht.
Wat kunnen we voor u betekenen?
- Adequate ademhalingstechniek bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en aandacht voor de lighouding
- Balans belasting/belastbaarheid
- Werkhervatting
- (Over)belasting van de mantelzorger in dagelijkse activiteiten
We kunnen u uitleg gegeven over
- Energie en vermoeidheid, inspanning en ontspanning, verandering door Covid-19
- Samenhang tussen vermoeidheid en overprikkeling, cognitieve klachten, psychische klachten en fysieke klachten
- Onderscheid tussen lichamelijke, mentale en emotionele vermoeidheid
- Invloed van coping, cognities, socialisatie en waarden op vermoeidheid en energie
Om te zien wat ergotherapie nog meer voor u kan betekenen, kunt u hier meer informatie vinden.
Logopedie bij revalidatie na Covid-19 (Corona)
Als u het coronavirus (COVID-19) heeft doorgemaakt kan het zijn dat u:
- moeite heeft met ademhalen
- moeite heeft met verstaanbaar spreken
- te moe bent om te eten of te drinken of zich vaker verslikt
- moeite heeft om een gesprek met iemand te voeren
Wat kunnen wij voor u doen?
- De ademhaling in rust verbeteren. Na COVID-19 kunt u verschillende klachten ervaren door een verminderde longinhoud. Het is dan goed om rustiger te gaan ademen, waarbij ademhalingsoefeningen kunnen helpen.
- De ademhaling tijdens het spreken verbeteren. We gaan kijken naar uw manier van spreken. Vaak houden mensen zich vast aan hun oude manier van spreken. Misschien maakte u altijd lange zinnen, maar hebt u daar nu te weinig adem voor en loopt u vast. We helpen u om deze gewoontes tijdelijk aan te passen.
- Het verbeteren van de stem. Heeft u door het veelvuldig hoesten last van uw stem of heeft u het gevoel dat er iets in uw keel zit of bent u op de IC kunstmatig beademd, dan kan het zijn dat uw stem nu minder krachtig of hees is. Door middel van oefeningen helpen we uw stem te verbeteren.
- Hulp bieden bij het slikken. Na COVID-19 kan het zijn dat u moeite heeft met slikken en/of zich vaak verslikt. De oorzaak hiervan is vaak vermoeidheid. Wij geven u slikadviezen, zoals het vinden van de juiste houding tijdens het eten en drinken en/of het aanpassen van de voeding, waardoor slikken veiliger wordt en de kans op verslikken kleiner.
- Hulp bieden bij het communiceren. Na COVID-19 kan het zijn dat het voeren van een gesprek erg vermoeiend is. Het kan zijn dat u soms moeite heeft om volledig te begrijpen wat een ander zegt. Ook kunt u meer moeite hebben om uw gedachtes vlot en efficiënt te verwoorden. Wij kunnen u helpen bij het beter begrijpen van deze communicatieproblemen en kunnen u gerichte adviezen en oefeningen geven met als doel dat de communicatie beter verloopt.
Diëtetiek bij revalidatie na Covid-19 (Corona)
Een volwaardige voeding is erg belangrijk voor gezondheid en herstel na het doormaken van ziekte, ook na het doormaken van het coronavirus. Goede voeding kan het herstel bevorderen. Om te herstellen heb je veel energie nodig, waardoor je geneigd bent veel op bed te liggen en inactief te zijn. Dit is echter nadelig voor herstel, waarbij het bijna vanzelfsprekend is dat er verlies van spiermassa optreedt.
Daarnaast kunnen er bij het doormaken van COVID-19 veel voedingsproblemen optreden, denk hierbij aan maag- en darmklachten, geur- en smaakverlies, vermoeidheid en verminderde conditie. Dit alles kan leidden tot ondervoeding. Door ondervoeding verandert uw lichaamssamenstelling. Uw spiermassa neemt af met als gevolg dat u minder fysiek en mentaal functioneert en daardoor meer last heeft van ziekte.
Juist door de bestaande voedingsproblemen, heeft u weinig eetlust en wordt het een hele opgave om de voedingsinname te optimaliseren. We kunnen met praktische adviezen en tips helpen om te streven naar een volwaardige voeding, al dan niet met de inzet van medische dieetvoeding. Voor een persoonlijk voedingsadvies of vragen met betrekking tot (gezonde) voeding kunt u ook terecht bij ons. De adviezen zijn individueel en afgestemd op uw wensen en behoefte. Zij zullen eenvoedings- en lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij er een uitspraak volgt over uw voedingstoestand en lichaamssamenstelling (spiermassa/vetmassa). Hierop stellen we een behandelplan op, al dan niet in samenwerking met evt. overige betrokken disciplines. Dit alles om u te ondersteunen bij een goed herstel van COVID-19, om zo weer terug te komen op uw oude niveau.
Samen het traject bepalen
Na uw aanmelding bij ons volgt een intakegesprek met een van onze behandelaren. Afhankelijk van uw hulpvraag wordt u door één of meerdere behandelaren uit ons team onderzocht en wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt gekeken wat voor u op dit moment
de juiste zorg, begeleiding en behandeling is.
Waar kunt u terecht?
Onze behandelaren werken in onze moderne praktijk in Terborg. De behandelingen kunnen, in overleg met u, zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.
Is het voor u niet mogelijk om naar de praktijk te komen? Dan komen we bij u aan huis.
Verwijsbrief nodig?
Voor een behandeling na het doormaken van COVID-19 is altijd een verwijzing nodig van uw behandelend arts. Wij vragen u deze mee te nemen naar uw eerste afspraak.
Vragen of een afspraak maken?
Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u terecht bij ons secretariaat.
U kunt hiervoor op werkdagen tussen 08:00 en 16:30 uur aan de balie komen of telefonisch contact opnemen (T 0315-338260).
Bekijk ook onze digitale folder