Oncologische klachten
Specialistische behandelaren
Als u hoort dat u kanker heeft, komt er veel op u af. Dan is het fijn om te weten dat u bij Azora Advies- en behandelcentrum in goede en ervaren handen bent. In ons behandelteam werken verschillende disciplines om u de best mogelijke zorg te verlenen. U kan daarbij denken aan een oncologiefysiotherapeut, een oedeemtherapeut, een diëtist, een gespecialiseerde ergotherapeut, een gespecialiseerde logopedist en een oncologieverpleegkundige. Verder zijn we aangesloten bij Oncologie Netwerk Achterhoek en bij Oncologie netwerk Doetinchem en omstreken.
Samen het traject bepalen
Door middel van een verwijzing via specialist of huisarts komt u bij ons binnen. Hier volgt een intake gesprek, en in overleg met u wordt er een behandelplan opgesteld en beoordeeld welke disciplines erbij betrokken worden. Ook is het mogelijk disciplines op een later moment in te schakelen als blijkt dat daar toch een hulpvraag voor ligt. De behandeling hangt af van uw hulpvraag, het soort kanker die u heeft en het stadium waarin de ziekte zich bevindt.
Waar kunt u terecht?
Onze behandelaren werken in onze moderne praktijk in Terborg. De behandelingen kunnen, in overleg met u, zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Is het voor u niet mogelijk om naar de praktijk te komen? Dan komen we bij u aan huis.
Verwijsbrief nodig?
Onze vakgroepen diëtetiek, ergotherapie en fysiotherapie werken met directe toegankelijkheid. Voor de vakgroep logopedie heeft u een verwijsbrief van een arts of medisch specialist nodig. Heeft u een verwijsbrief? Neem deze dan mee naar de eerste afspraak.
Fysiotherapie bij oncologie
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut richt zich op mensen die te maken krijgen met kanker. Om patiënten deskundig te begeleiden in alle fases van de ziekte.
Fases in de oncologie
- Curatieve fase: alles is gericht op het bestrijden en genezen van kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
- Herstel fase: hier gaat het om herwinnen van de beweeglijkheid, kwaliteit van leven en herwinnen van controle over activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologiefysiotherapeut kan helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.
- Palliatieve fase: deze fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.
- Terminale fase: in deze fase is het levenseinde in zicht. Pijn, moeheid en benauwdheid zijn de bekendste klachten. Hierbij kan de oncologisch fysiotherapeut helpen met ontspanningsoefeningen, begeleiden bij belasten, advies en ondersteuning bij ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid en ademhalingsoefeningen.
Kijk voor meer informatie ook naar onze behandeling oncologiefysiotherapie.
Ergotherapie bij oncologie
Als u kanker heeft, of heeft gehad, kunt u hinder ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen die voor u belangrijk zijn. Wij kunnen u praktische tips geven over hoe u hiermee om kunt gaan. Dit kan in alle stadia van de ziekte.
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we welke problemen u ervaart. U geeft hierbij aan welke activiteiten voor u waardevol zijn en we bepalen samen het behandeldoel. Indien gewenst kan uw partner/mantelzorger hierbij aanwezig zijn.
Behandelmogelijkheden
Door middel van behandeling, begeleiding/coaching en advisering kunnen we u bijstaan bij de volgende activiteiten: energiemanagement, persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, koken, comfortabele lig- en zithouding, boodschappen doen, verplaatsen binnen- en buitenshuis, werk, hobby’s/ ontspanning, wonen, onderhouden sociale contacten etc.
Samen bekijken we welke activiteiten u op een dag uitvoert en of u deze wellicht anders zou willen plannen zodat u uw energie beter kunt verdelen. Tevens gaan we samen na of u deze activiteiten misschien op een andere manier, met minder inspanning of zelfstandiger zou kunnen uitvoeren.
Ook kunnen we u adviseren over het aanpassen van uw woning en het gebruik van hulpmiddelen. Wij kunnen u helpen met een eventuele aanvraag van hulpmiddelen en het gebruik van het hulpmiddel met u uitproberen en oefenen.
Adviseren en begeleiden van mantelzorger
Uw partner of mantelzorger kan praktische tips ontvangen om de zorg te verlichten om overbelasting te voorkomen of verminderen. Indien u dat wenst zullen we waar nodig de behandeling afstemmen met andere betrokken behandelaren over o.a. de inhoud van de behandeling maar ook over het moment waarop contact plaats vindt.
Kijk voor meer informatie waar ergotherapie bij kan helpen hier.
Logopedie bij oncologie, hoofd-hals kanker
Als gevolg van hoofd-hals kanker kunnen er problemen ontstaan op het gebied van het spreken, de stem, het slikken of de beweeglijkheid van de lippen, tong en kaak. De behandeling (operatie, bestraling en/of chemotherapie) kan er ook voor zorgen dat deze problemen ontstaan of toenemen. De problemen die zich voordoen verschillen sterk per persoon en zijn afhankelijk van diverse factoren. Iedere situatie beoordelen we daarom apart in een persoonlijk gesprek. Hierbij brengen we uw hulpvraag en klachten in kaart. Vervolgens wordt samen met u besproken welke behandeling wij u kunnen bieden.
Logopedische behandeling
Indien er wordt besloten te starten met logopedische behandeling kan deze zich onder andere richten op:
Het slikken
- Het geven van uitleg over het slikproces en aanwezige slikproblemen
- het verbeteren van de hoofd- en lichaamshouding ter bevordering van het slikken
- het trainen van het kauwen en slikken
- het aanleren van alternatieve sliktechnieken
- het adviseren rondom het kiezen van de meest veilige voeding
- het geven van advies bij speekselverlies of een droge mond
De spraak
- Oefeningen om de beweeglijkheid van de tong, lippen en kaak te verbeteren
- het verbeteren van de spraakverstaanbaarheid
De stem
- Het aanleren van een goede ademhalingstechniek
- het ontspannen leren stemgeven
Voor een persoonlijk advies of vragen met betrekking tot logopedie bij oncologie in het hoofd-hals gebied kunt u bij ons terecht.
Diëtetiek bij oncologie
Als gevolg van kanker, kunnen er voedinggerelateerde klachten ontstaan. Deze voedingsproblemen zijn vaak zeer divers, waardoor het van belang is om voeding aan te passen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan darmproblemen die zijn ontstaan na bestraling, waarbij aangepaste voeding kan helpen om de klachten te verminderen.
Kanker is een ziekte dat veel vraagt van het lichaam, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Om het lichaam in een zo goed mogelijke conditie te houden en hiermee verzwakking te voorkomen, is het vaak nodig om extra energie en voedingsstoffen te gebruiken. Een goede voedingstoestand en stabiel lichaamsgewicht vergroten de mogelijk om een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen.
Meer dan 50% van alle mensen met kanker worden gediagnosticeerd op ondervoeding. Ondervoeding is een lichaamstoestand dat wordt veroorzaakt door een tekort aan inname of opname van voeding resulterend in een veranderde lichaamssamenstelling (verminderde vetvrije massa) en lichaamscelmassa, met als gevolg een verminderd fysiek en mentaal functioneren en een slechtere klinische uitkomst van ziekte. Het is daarom van belang dat u vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Eten is ook niet altijd meer vanzelfsprekend lekker en leuk, door bijv. smaakverandering, misselijkheid, verminderde eetlust etc.
Voor een persoonlijk voedingsadvies of vragen met betrekking tot (gezonde) voeding kunt u bij ons terecht. U kunt zowel voor, tijdens als na de behandeling aankloppen voor adviezen. De adviezen zijn individueel en afgestemd op uw wensen en behoeften.