Voeding bij ouderen
Wat is anders bij voeding bij ouderen?
Veroudering is een natuurlijk proces. Door lichamelijke veranderingen die met de veroudering gepaard gaan, heeft het lichaam minder behoefte aan energie en juist meer behoefte aan eiwit, vitamines en mineralen. Zo is er bijvoorbeeld meer behoefte aan calcium om de botten sterk te houden en vitamine D die ervoor zorgt dat dit calcium goed wordt opgenomen en tevens zijn bijdrage levert aan het behoud van een goede weerstand.
Naarmate u ouder wordt, neemt de spiermassa wijze af. Dit is een proces dat zich bij iedereen afspeelt. Met de juiste voeding en voldoende beweging kunt u wel invloed uitoefenen op het behoud van uw spiermassa. Dit is belangrijk! Wanneer de spiermassa blijft afnemen, is de kans groot dat u steeds meer moeite heeft met beweging en bijvoorbeeld in en uit bed komen of opstaan vanuit een stoel.
Hoewel de voedingsbehoefte verandert, kan het soms steeds lastiger worden om gezond te eten. Problemen met de gezondheid of beperkingen kunnen van invloed zijn op de voedingsinname. Door bijvoorbeeld kauw- en/of slikproblemen lukt het eten minder goed. Chronische ziekten en medicatiegebruik kunnen bijwerkingen met zich mee brengen, zoals een droge mond of een verminderde eetlust. Een afname van de zelfredzaamheid door ziektes, maar ook eenzaamheid, kunnen er bijvoorbeeld aan bijdragen dat het eten en drinken minder of minder goed gaat. Terwijl het lichaam wel blijft vragen om de voedingsstoffen.
Wij hebben als diëtisten jarenlange ervaring in het opstellen van een voedingsadvies aan ouderen. Hierbij zijn we gewend om met complexe hulpvragen te werken, waarbij soms meerdere dieetkenmerken, voedingsvoorschriften of leefstijladviezen met elkaar gecombineerd moeten worden.