Eet- en drinkproblemen bij mensen met dementie
Wat is dementie?
Dementie is de naam vaan een combinatie van symptomen, waardoor de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Personen met dementie hebben geheugenstoornissen die steeds erger worden. Daarnaast kunnen er gedragsproblemen en veranderingen in karakter optreden. Op den duur kunnen er ook problemen ontstaan met het eten en drinken.
Hoe herken je eet- en drinkproblemen bij mensen met dementie?
- Dichthouden van de mond wanneer er eten of drinken aangeboden wordt;
- niet doorslikken van eten of drinken;
- veel hoesten tijdens of na het eten of drinken;
- langzaam eten;
- verliezen van vocht of voeding uit de mond;
- weglopen van tafel.
Hoe ontstaan eet- en drinkproblemen bij mensen met dementie?
- Niet willen eten of drinken: er kan sprake zijn van een verminderde eetlust. Ook kunnen mensen hulp tijdens het aanbieden van eten en drinken vervelend vinden en weigeren.
- Niet meer begrijpen hoe en waarom je moet eten of drinken: het kan zijn dat de persoon met dementie het eten of drinken niet herkent en hierdoor niet snapt wat de bedoeling is.
- Niet kunnen eten en drinken: een droge mond, een slecht zittend gebit of een kauw- of slikstoornis kan ervoor zorgen dat iemand minder goed kan eten of drinken.
Wat doet onze logopedist?
Onze logopedist kijkt mee tijdens de maaltijd en observeert hoe het eten en drinken gaat. Hierbij wordt ook gekeken naar de omgeving en eventuele hulp die de persoon met dementie krijgt.
Onze logopedist bespreekt vervolgens haar bevindingen met familie en/of het verzorgend personeel van de persoon met dementie. Indien er sprake is van een eet- of drinkprobleem wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld.
De behandeling heeft als doel om het risico op verslikken te verminderen, de voedingstoestand te verbeteren en/of met meer plezier te eten en te drinken.
De behandeling kan bestaan uit:
- Adviezen wat betreft de houding tijdens de maaltijd of het drinken.
- Aanpassen van de dikte en de structuur van het eten en drinken. Voorbeelden hiervan zijn het verdikken van drinken en het fijnmalen van warm eten.
- Adviezen wat betreft de wijze van aanbieden van het eten en drinken. Denk hierbij aan het tempo waarmee het eten wordt aangeboden of het inzetten van een speciale beker.
Onze logopedist blijft na advisering op de achtergrond betrokken. Indien het eten en drinken verslechterd als gevolg van verdere achteruitgang door de dementie, wordt er opnieuw onderzoek gedaan en gekeken welke mogelijkheden er zijn.

