Logopedie bij spraakapraxie
Wat is spraakapraxie?
Spraakapraxie wordt veroorzaakt door hersenletsel, bijvoorbeeld een beroerte, tumor of trauma. Om te praten, heeft u de spieren rond uw mond nodig. Bij spraakapraxie is het programmeren van deze spieren verstoord. Dit betekent dat de spieren zelf nog goed werken, maar dat de aansturing van de spieren vanuit uw hersenen problemen geeft. Hierdoor kunt u vaak niet meer helemaal vloeiend en verstaanbaar praten. Ook kan het zijn dat de intonatie en timing van uw spraak anders is dan voorheen.
Wat zijn de gevolgen van spraakapraxie?
Als u last heeft van spraakapraxie, heeft u moeite om woorden goed uit te spreken. Ook vinden veel mensen met spraakapraxie het moeilijk om de juiste stand van de tong en lippen te bepalen om bepaalde klanken te maken. Bewust praten is vaak lastiger dan onbewust praten (zonder erbij na te denken). Het zijn ook niet altijd dezelfde klanken of woorden die problemen geven. Hoeveel last u heeft van spraakapraxie kan per persoon verschillen. Sommige mensen met spraakapraxie vinden het lastig om mondbewegingen bewust uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan uw tong uitsteken of uw lippen tuiten. Dit noemen we ook wel mondapraxie.
Wat doet de logopedist?
Onze logopedist kan vaststellen of er bij u sprake is van spraakapraxie. Vaak is er eerst uitgebreid onderzoek nodig, omdat de kenmerken van spraakapraxie erg lijken op andere communicatieproblemen. Als blijkt dat u inderdaad spraakapraxie heeft, krijgt u begeleiding bij het trainen van uw spraak volgens een bepaald oefenprogramma. Wanneer u erg moeilijk duidelijk kunt maken wat u bedoelt, kan het handig zijn om een andere vorm van communicatie te gebruiken. Denk hierbij aan een aanwijsboek, een app of non-verbale communicatie.